zondag 12 oktober 2014

Pioneer SX-535






Merk: Pioneer
Bouwjaar: 1974
Vermogen: 20WPC bij 8 Ohm
Frequentie: 20Hz - 30KHz
THD: 0,8%
Gewicht: 10,3 KG

Mijn oordeel over deze versterker:
Allereerst ziet deze versterker er geweldig uit! Een prachtige schaalverlichting en twee meters maken het design helemaal af. Voor een 20WPC versterker klinkt deze zeer goed en is het geluid erg warm. De tuner heeft een goed ontvangst en heeft ook ruisonderdrukking.

Wat is er met deze versterker gebeurd
- Schoongemaakt
- Knoppen en schakelaars schoongemaakt
- Condensatoren vervangen bij alle printen
- Pootjes aan de onderkant gezet

De versterker heb ik bij een kringloopwinkel gekocht. Tot mijn verbazing werkte de schaalverlichting nog prima. De versterker had amper stof en zag er nog prima uit. Ik heb enkel de condensatoren vervangen en de knoppen en potmeters schoongemaakt. Die kan weer jaren mee! De versterker is inmiddels verkocht en speelt daar nog prima.

maandag 6 oktober 2014

Nikko STA-7070

Merk: Nikko
Bouwjaar: ca. 1975
Vermogen: 50WPC bij 4 Ohm
Frequentie: 20Hz - 20KHz
THD: 0,14%
Gewicht: 10 KG

Mijn oordeel over deze versterker:
Een prachtige versterker die ook mooi oogt. Het geluid is warm en zeer muzikaal. Met deze versterker kan je gerust zware speakers aansturen. Wat ik wel jammer vind is dat er geen relais in de versterker zit. De tuner is erg gevoelig en heeft een goed ontvangst. Verder zitten er genoeg aansluitmogelijkheden op! De houten kast maakt het plaatje helemaal compleet, een echte vintage versterker!

Wat is er met deze versterker gebeurd
- Schoongemaakt
- Knoppen en schakelaars schoongemaakt
- Condensatoren vervangen bij alle printen
- Defecte schaalverlichting vervangen (buislampjes van 8V)
- Pootjes aan de onderkant gezet

De versterker heb ik gekocht op koningsdag. De staat van de versterker was wel erg slecht. Er zat geen stekker aan dus ik hoopte dat ie het maar deed. Hier een aantal foto's van de situatie:



Allereerst even de kapotte buislampjes vervangen voor 8V 250mA lampjes (de twee lampjes rechts horen er niet bij)

De foto hieronder laat zien waarom er zo weinig licht door de schaalverlichting scheen. De lampjes zijn vroeger zo warm geworden dat het helemaal is gaan smelten!



Daarna heb ik ook nog eens bijna alle condensatoren vervangen bij de voorversterker, eindversterker, tuner en voedingsbord. De schaalplaat schoonmaken en toen was de versterker zoals op de eerste foto's. Ik gebruik de versterker nu in mijn huidige setup en wordt nog steeds elke dag verrast door het geluid!